Παρασκευή 10 Ιουνίου 2011

Δημ. Γουνόπουλος ('93): η αγάπη για το επιστημονικό αντικείμενο, θεμέλιος λίθος της επιτυχίας

Σταθερή επιδίωξη αυτού του ιστολογίου είναι η δημοσιοποίηση και προβολή των δραστηριότητων της κοινότητας των αποφοίτων του Πειραματικού Σχολείου Πανεπιστημίου Αθηνών, του σχολείου μας. Στα πλαίσια αυτά, δημοσιεύσαμε προ ημερών την είδηση για την τιμή που έγινε προς τον συναπόφοιτο μας Δημήτρη Γουνόπουλο (απόφ. 1993), με την πρόσκληση να κηρύξει την έναρξη της συνεδρίασης στο αρχαιότερο χρηματιστήριο του κόσμου. Ως συνέχεια της δημοσίευσης αυτής, ζητήσαμε από τον κ. Γουνόπουλο να διαθέσει κομμάτι από τον χρόνο του για να μας περιγράψει την εμπειρία του στο Euronext, να μας μιλήσει για την πρόταση που του έγινε και την σημασία που έχει για εκείνον, και παράλληλα να προσφέρει και κάποιες παραινέσεις προς τους νεωτέρους απόφοιτους αλλά και τους τελειόφοιτους μαθητές του σχολείου μας.

Ο κ. Γουνόπουλος τήρησε στο έπακρο την «υπόσχεση» που έδωσε στους διαχειριστές του ιστολογίου μας, έτσι σήμερα επανερχόμαστε με χαρά στο θέμα για να δημοσιεύσουμε το παρακάτω σημείωμα του συμμαθητή μας μαζί με το φωτογραφικό και τηλεοπτικό υλικό (την είδηση μετέδωσε και το RTL XL, το μεγαλύτερο τηλεοπτικό κανάλι της Ολλανδίας) που μοιράστηκε μαζί μας.

«Aγαπητοί Συμμαθητές,
από την στιγμή που έλαβα την απόφαση να γίνω πανεπιστημιακός στο χώρο της Χρηματοτοικονομικής και της Λογιστικής το επιστημονικό πεδίο που μου προσέλκυσε αμέσως το ενδιαφέρον και με εξίταρε να το διευρευνήσω περαιτέρω είναι αυτό των νεοεισερχόμενων εταιριών στα διεθνή χρηματιστήρια. Με την πάροδο των χρόνων, η εμπειρία μου στον χώρο των Αρχικών Δημοσιων Εγγραφών συνεχώς αυξανόταν με επακόλουθη την παρουσία μου ως ομιλητή σε δεκάδες επιστημονικά συνέδρια, τη συγγραφή επιστημονικών δημοσιεύσεων σε διεθνούς κύρους επιστημονικά περιοδικά και τη πρόσκλησή μου σε συμπόσια, forums αλλά και πανεπιστημιακά ιδρύματα για να παρουσιάσω τα αποτελέσματα των ερευνών μου και να εκθέσω τις προτάσεις μου.

Η αναγνωρισιμότητα μου ως ενός από τους λίγους ειδικούς του χώρου παγκοσμίως, αποτέλεσε την αφορμή για την από κοινού πρόσκληση που έλαβα απο τα Χρηματιστήρια της Νέας Υόρκης και του Άμστερνταμ ώστε να παρευρεθώ στη Ολλανδική πρωτεύουσα και να τιμηθώ για τη προσφορά μου στον τομέα των Αρχικών Δημοσίων Εγγραφών. Προέκταση της τιμής που έγινε στο πρόσωπο μου ήταν το να κυρήξω την έναρξη στη συνεδρίαση του Χρηματιστηρίου του Άμστερνταμ (Euronext), του παλαιότερου χρηματιστηρίου στον κόσμο (έτος ίδρυσης, 1602), την Παρασκευή 27 Μαίου του 2011, με το παραδοσιακό κτύπημα στο γκονγκ, αλλά και η ομιλία μου (για περίπου 1:30 ώρα) μπροστά σε υψηλόβαθμους τραπεζίτες, θεσμικούς επενδυτές, αναλυτές οίκων αξιολόγησης και επιχειρηματίες με ενδιαφέρον για μελλοντική εισαγωγή των εταιριών τους στο Χρηματιστήριο.

Το Χρηματιστήριο της Νέας Υόρκης, το οποίο κατέχει το πλειοψηφικό πακέτο ιδιοκτησίας στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ έχει ειδικό ενδιαφέρον για τη συγκεκριμένη Χρηματιστηριακή αγορά. Μπορεί να είναι το μεγαλύτερο αυτή τη στιγμή στον κόσμο όμως δεν είναι το παλαιότερο (έτος ίδρυσης το 1817). Το διοικητικό συμβούλιο και ο ανώτατος εκτελεστικός διευθυντής του Χρηματιστηρίου της Νέας Υόρκης έχουν βάλει στόχο να διεκδικήσουν και αυτό τον τίτλο ως η ιδιοκτήτρια εταιρία. Προκειμένου να γίνει η επιχειρηματολογία τους πιο ισχυρή αποφάσισαν να διαθέσουν ενα σημαντικό κονδύλιο για τη εξονυχιστική μελέτη της πρώτης Αρχικής Δημόσιας Εγγραφής που έχει καταγραφεί ποτέ στον πλανήτη, αυτήν της Ναυτιλιακής εταιρίας Verenigde Oostindische Compagnie (United East India Company, VOC) που έλαβε μέρος στο Χρηματιστήριο του Άμστερνταμ το 1602.

Ενα τέτοιο εγχείρημα απαιτεί την υποστήριξη πολλών ερευνητών αλλά κυρίως χρειάζεται ως επικεφαλή κάποιον με βαθιά γνώση στο χώρο και ικανότητα στο να μπορεί να οργανώσει και να κατευθύνει τη μελέτη προς τη σωστή κατεύθυνση ερμηνεύοντας ορθά όλα τα διαθέσιμα στοιχεία. Έχοντας όλα αυτα τα δεδομένα κατά νου τα δύο χρηματιστήρια αναζήτησαν τον άνθρωπο που θα τεθεί επικεφαλής της σημαντικής για αυτούς μελέτης και κατέληξαν στο πρόσωπό μου.

Η πρόκληση που παρουσιάζεται μπροστά μου είναι μεγάλη. Μαζί και η ευθύνη για την εκπόνηση μιας ιδιαίτερα υψηλής ποιότητας μελέτης με ειδικά χαρακτηριστικα που προέρχονται από την αναζήτηση και αξιολόγηση στοιχείων που αφορούν γεγονότα που συνέβησαν τέσσερις αιώνες πριν. Η αγάπη για το επιστημονικό μου αντικείμενο αποτελεί το θεμέλιο λίθο για να μπορεσώ να αντιπαρέλθω όλες τις δυσκολίες που θα εμφανιστούν μέχρι την ολοκλήρωση του εγχειρήματος και την τελική παρουσίαση της έκθεσης προς τα δύο χρηματιστήρια.»


Ευχόμαστε και πάλι κάθε επιτυχία στον κ. Γουνόπουλο και τον ευχαριστούμε όχι μόνο για τον χρόνο που διέθεσε για να μοιραστεί μαζί μας τις παραπάνω σκέψεις του αλλά -επι τη ευκαιρία- και για το ότι τιμά με την παρουσία του τις εκδηλώσεις μας κάθε φορά που βρίσκεται στην Ελλάδα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου